Szigetelések

 

A Pannon Zöldház® építési rendszerben kiemelt jelentősége van az alkalmazott szigetelésrendszernek. A hatékony hőszigetelésnek köszönhetően jelentősen csökkenthető a fűtés és a légkondicionálás során kibocsátott CO₂ mennyisége. A hőszigeteléssel hatékonyan lehet védeni a környezetet és harcolni az üvegházhatás ellen. Kényelmes épületek a hideg és meleg évszakokban, valamint energia-megtakarítás: ezek a hatékony hőszigetelés fő előnyei.

 

A kellemes hőérzet főként a helység belső hőmérsékletétől és annak eloszlásától, valamint a levegő minőségétől (páratartalom, hőmérséklet, frissesség, tisztaság) függ. A hideg évszak alatt ajánlatos az épület fő helyiségében lakni, ahol a belső hőmérséklet 19 - 20°C között van, és a relatív páratartalom 50 %. Kényelmetlenség érzete alakulhat ki, ha a beltéri levegő hőmérséklete és a fal hőmérséklete között 3°C-os különbség van, mert a levegőben hőáramlás indul meg, ami "hideg fali hatás" érzetét kelti. Továbbá a levegő magas páratartalma miatt a fal hideg oldalán kicsapódás és nyirkosság jelenhet meg.

 

A hőszigetelés jól megtérülő beruházás, mivel energiatakarékos és energia-hatékony épületeket alakíthatunk ki. Egy családi ház energiájának 80 %-a a fűtésre fordítódik! A hatékony hőszigeteléssel a fűtési energiaszükséglet akár 60 %-át is megtakaríthatjuk. Ahhoz, hogy a házon belüli hőmérsékletet a megfelelő szinten tartsuk a hideg időszakban, fűteni kell az épületet, továbbá a hőveszteséget csökkenteni kell az épület hőszigetelő anyaggal való burkolásával. Egyébként a ház folyamatosan energiát veszít.

 

ISOÉpületrészek energiavesztesége:

 

Tető :         30 %

Fal :           16 %

Padló :      16 %

Hőhidak :    3 %

Légcsere : 20 %

             

A falon át történő hőáramlás csökkentése által, a hőszigetelés segítségével csökkenthető a fűtés energiaszükséglete, így az energiaszámlán pénzt takaríthatunk meg.

 

Forrás: www.isover.hu

 

 

ClimatizerA Pannon Zöldház® építési rendszerben készülő lakóépületeket – a választott falazati, födém és tetőszerkezetnek megfelelően – a szigetelésgyártó partnereink szakembereit is bevonva, először épületfizikai és energetikai szempontból tervezzük meg és ehhez igazítjuk az építészeti terveket a későbbiekben.

 

Pannon Zöldház® építési rendszerben kiemelt szerepe van a bio szigetelőanyagok alkalmazásának, mellyel egy évtizede vagyunk jelen a könnyűszerkezetes és bio házak piacán:

 

Alkalmazott bio szigetelőanyagok

 

A cellulóz rost környezetbarát hő- és hangszigetelő rendszer, amely télen meghitt meleget, nyáron kellemes hűvös érzetet biztosit, kiemelkedő hanggátlás mellett. A hőszigetelő anyagokról tudnunk kell, hogy lényegében nem maga az anyag szigetel, hanem az anyagba zárt levegőrészecskék. A cellulózszálak esetében nemcsak a szálak közé bezárt levegő, hanem az üreges falszerkezetű szálba bezárt levegő, illetve a kiszáradt sejtek és sejtfalak közötti apró bezárt levegőrészecskék is szigetelnek. A cellulóz alapú szigetelőanyag párával kapcsolatos viselkedése is jóval kedvezőbb a hagyományos szigetelőanyagokkal szemben. Nedvességet vagy párát az üveg vagy kőzetszálak sem képesek felvenni, míg a természetes szálak – így a cellulóz is – képesek a levegő nedvességtartalmát követve nedvességet felvenni és leadni. Így az épületen belül közel állandó páratartalom – kényelmes mikroklíma – alakul ki.

 

A CELLULÓZ ökológiailag elismert szigetelőanyag, mely csúcstechnológiai újrahasznosítási eljárással készül papír alapanyagból, ami tökéletesen megfelel a XXI. századi biológiai és környezetbarát építési elvárásoknak. A szigetelőanyagot használt újságpapírból gyártják, a szétfonalazott mállasztott papírt bórsavval és bóraxszal kezelik, amelyek a tűz-, penész- és a kártevők elleni ellenálló képességet biztosítják. A CELLULÓZ kiváló akusztikai tulajdonságokkal és hangelnyelő képességgel is rendelkezik.

 

Az anyag felhordása túlnyomásos töltés technológia alkalmazásával történik, mely során egy magasnyomású berendezéssel, csövön keresztül kerül a szigetelőanyag beépítésre. A túlnyomásos technológia lehetővé teszi a szigetelőanyag akár 12 méter magasságban történő felhordását is.

 

 

Előnye a hagyományos szigetelőanyagokkal szemben, hogy mállasztott állagából adódóan a legkevésbé hozzáférhető helyekre is befújható, valamint a legbonyolultabb szerkezetkötéseknél is tökéletes takarást biztosít.

 

A szigetelőanyag födémeknél, tetőtér-beépítéseknél, padlószerkezeteknél, falaknál, üreges mennyezeteknél kiválóan alkalmazható. A legtöbb födémszerkezet típus utólagos szigetelésére is releváns megoldást nyújt. A régebbi építésű üreges mennyezet-szerkezetek esetében a cellulóz szigetelőanyag egyedi technológiájából adódóan elegendő csak meglazítani néhány csapófedél deszkát, esetleg alkalmas, kis átmérőjű nyílásokat fúrni.

 

A túlnyomásos töltés technológiáját kihasználhatjuk gipszkarton és egyéb könnyűszerkezetes határoló és válaszfal szigetelésénél. Erre lehetőségünk van utólag is, amikor minimális bontással tökéletes szigetelést tudunk biztosítani.

 

Kiválóan alkalmas ferdetetős szerkezetek újonnan és utólagos szigetelésére. A tetőszerkezetnek az alapfunkciója mellett el kell látnia a külső nedvesség behatolásának gátolását, valamint a belsőtérben keletkező maradéknedvességek kiszellőztetését.

 

A cellulóz szigetelőlapok ökológiai termékek, melyek gyártásában kötőanyagot nem alkalmaznak. Előállításuk a környezetet nem terheli és többször is újra hasznosíthatók. Rendkívül magas hő kapacitással bírnak, hatásosan védenek a belső terek túlzott felmelegedése ellen. Kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, porózus szerkezetük révén kiváló hangszigetelők.

 

Szigeteléskor a szigetelőlapokat közvetlenül a falra szerelik, így a szigetelőanyag gondoskodik a falak kiváló minőségű szigetelési védelméről. A farostlemezek elsősorban az épületek környezetbarát, gazdaságos hőszigetelésére alkalmasak. Kiváló épületfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek (ragasztómentes, nyílt pórusú szemcseszerkezetű), és a hőszigetelés mellett gondoskodnak a nyári hő védelemről is.

 

A lemezek lélegeznek és optimális páraelvezetést biztosítanak. Jelentős mennyiségű víz felvételére képesek anélkül, hogy anyagszerkezetük megváltozna. Legtöbb esetben el lehet hagyni a favédő eszközök használatát. A hő technikai szabványoknak megfelelően a szigetelőlapok minden épületszerkezeti elemhez felhasználhatóak

 

A táblák nútféderes struktúrája miatt nagyon könnyen felszerelhetők, a nútfédereknél az illesztés hézagmentes és hő-hídmentes. Rögzítésük csavarral történik, ragasztást nem igényelnek. Az anyag szabását hagyományos famegmunkáló kéziszerszámokkal végezhetjük. Az anyag 18-60 mm-es vastagság között elérhető.

 

Forrás: www.climatizer.com

 

Tulajdonságok

Felhasználás 

Vastagság:

18,22,35,52,60 mm

* külső szigetelő réteg

Méret:

580 x 2500 mm

* tető alatti panelek, ferde tetők biztonsági szigetelése

Sűrűség:

270 +/- 20 kg/m3

* belső fal,mennyezet,padlószigetelés

Hővezetés:

λD = 0,046 W (mK)

* keretszerkezetes külső falak  burkolása

Diffúziós ellenállási faktor:

μ = 5

 

 

 

 

Nyomásszilárdság:

30 kPa