Fűrés és hűtés

 

Pannon Zöldház® építési rendszerben kiemelt figyelmet fordítunk integrált fűtés-hűtés rendszereink tervezésére és kialakítására. A kiemelten energiatakarékos és passzívházak energetikájának sarokköve a jól méretezett gépészet.

 

Társaságunk évtizedes tapasztalattal és folyamatos innovációs háttérrel kínálja Önnek az optimális gépészeti megoldásokat, a konvencionális fosszilis energiaforrásokra épülő primer rendszerektől a megújuló és alternatív energiaforrásokat hasznosító berendezésekig.

 

Hőszivattyú

 

A Pannon Zöldház® építési rendszerben preferáljuk a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerek alkalmazását, amelyek segítségével lehetővé válik a fűtési rendszer energia ellátása, a használati melegvíz termelése, valamint a hűtés, légkondicionálás.

 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem és az energiaforrásokkal való takarékoskodás. Életünk során mérhetetlen mennyiségű energiát hasznosítunk, melynek előállítása, szállítása és felhasználása egyre nagyobb gondot okoz az emberiség számára, és egyidejűleg visszafordíthatatlan károsodást okoz környezetünkben. Az energiafelhasználásnál az egyik legnagyobb tételt a háztartások esetében a fűtés, a hűtés és a használati melegvíz előállítása jelenti!

 

hoszivattyuA legnagyobb energia-megtakarítást az energiatermelés és energiafelhasználás ésszerűsítésével, az építmények hő veszteségének csökkentésével, valamint a fűtőberendezések optimális üzemeltetésével érhetjük el. Érdemes tehát figyelmet fordítanunk fűtési berendezésünkre, annak energia forrására, hogy kellően hatékony és takarékos legyen. Az energia megtakarításnak és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének leghatékonyabb műszaki eszköze napjainkban, a hőszivattyú.

 

A hőszivattyúk megbízhatóak, kényelmesek és környezet kímélők, mivel velük a környezetünkben lévő megújuló energiahordozók (a nap, a szél és a víz) gazdaságosan hasznosíthatók, ezáltal a hőszivattyús rendszerek környezetvédelmi és energiagazdálkodási szempontból kedvező hatásúak.

 

A hőszivattyú olyan berendezés, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják. Minden olyan fizikai elv alapján készülnek hőszivattyúk, melyeket a hűtőgépeknél is használnak. Leggyakoribbak a gőz-kompressziós elven működő berendezések, de léteznek abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk fordított üzemmódban is működnek, ekkor a melegebb hely hűtésére is használhatók. A hőszivattyúk fordított üzemmódban működtetett hőerőgépnek is felfoghatók.

 

Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg. A vizes hőszivattyú talajvízből, tóból, rétegvízből vagy patakból nyeri az energiát. A földes hőszivattyú a talajba helyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló folyadék segítségével nyeri ki az energiát a földből. A levegős hőszivattyú a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz felhasználásra alkalmas melegvizet.

 

Forrás: www.5-let.hu

 

 

Falfűtés és Mennyezetfűtés

 

falfutesEbbe a csoportba tartoznak a födém, fal és padlófűtések. A belső levegő felmelegítése ezért több mint 80%-os arányban sugárzás útján történik. A felületfűtések alacsony vízhőmérsékletet igényelnek, ezért ideálisak alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek kialakítására.

 

A hőtermelő berendezés felmelegíti a fűtőközeget, majd a szivattyú csőrendszeren keresztül eljuttatja a vakolatba épített műanyag vezetékbe, ahol leadja a szállított hőenergiát. Beépíthető beton szerkezetbe és födémekbe is, illetve már meglévő épületeknél, amelyekben nincs fal-, vagy mennyezetfűtés, komolyabb megbontás nélkül utólag is kialakítható a felületfűtés gipszkarton panelek segítségével.

 

A födémfűtések alkalmazása a lakóházak körében ma még kevésbé jellemző, gyakoribb a nagyobb épületek, irodaházak esetében ahol a betonfödémekbe építetve gyors reagálású temperáló rendszerek gyanánt fűtésre és hűtésre és hő-akkumulációra is alkalmazhatók.

 

Előnye, hogy a hő megoszlása a helyiségekben nagyon egyenletes, optimális kis hőmérsékletű rendszerekhez, nagyarányú a sugárzó hő, kényelmes és karbantartásmentes.

 

Hátránya, hogy költségigényes, a meghibásodott csövek pótlása nem egyszerű, szabályozhatósága lassúbb a hagyományos rendszerekhez képest.

 

Falfűtéssel nagy felületek kerülnek egyszerre fűtésre/hűtésre alacsony hőfokon, így a hatásfok és a komfort érzet kimagasló.

 

A falfűtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben rendszerint padlófűtéssel szokták kombinálni. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt fűtőfelület minden esetben alacsonyabb fűtővíz illetve padlóhőmérsékletet eredményez. Ugyanez érvényes a mennyezetfűtésnél is, mert így a fűtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfort érzetet.

 

Forrás: www.5-let.hu

 

 

Kisegítő fűtési eszközök

 

Az őszi és tavaszi átmeneti fűtési időszakban érdemes kiegészítő fűtési berendezéseket használni, melyek gazdaságosabb alternatívát jelentenek egy-egy rövid időszakra jelentkező fűtésszükséglet kielégítésére, mint a főrendszer rövid üzembe helyezése. Energetikai konzultációnkon ezen berendezések használatáról, költségeiről is részletesen tájékoztatjuk Önt!

 

A meglévő fűtési rendszerünkhöz nem mindig tudunk elvárásainknak megfelelő energiaforrást találni. Amennyiben a földgázzal történő üzemeltetést kívánjuk megszüntetni fűtési rendszerünkben, az alábbi műszaki megoldások közül választhatunk:

 

A vegyes tüzelésű kazánok esetén, szinte mindennel tudunk hőenergiát előállítani. Hátrányuk a roppant alacsony hatásfok, a magas káros anyag kibocsátás, nem, vagy nehezen üzemeltethető egy rendszeren a gázkazánnal.

 

 

kandalloA faelgázosító kazánok hatásfoka egyenrangú az atmoszférikus égésterű gázkazánokéval. Hátránya a magas beruházási költség, a tüzelőanyag tárolótér hely szükséglete és a rendszeres utántöltés időigénye.

 

Hőszivattyúval a levegő, víz, talaj hőenergiáit hasznosítjuk hatékonyan és táplálhatunk alacsonyhőmérsékletű fűtésrendszereket.

 

Továbbá kialakíthatunk kandalló fűtést, akár a lakás teljes fűtésére is, mindamellett, hogy kiegészítő fűtésként is remekül megállja a helyét.

 

A központi fűtésű kandallók, azok a berendezések, amelyek épületgépészetileg, nyitott, vagy zárt tűzterű kandallóegységet alkotnak, és a sugárzó hőn kívül, központi hő termelőben, több helység fűtésére is elegendő hőt állítanak elő, illetve azt, valamilyen hordozóközeggel továbbítják a fűtendő helységekbe. Az épület központfűtési hálózatában hasznosíthatjuk a kandallóban termelt meleg vizet. Elő- és utószezonban, így megoldható a teljes fűtés, télen a kiegészítő fűtés és a hő cserélőkön keresztül a teljes melegvíz ellátás. A korszerű fűtési rendszerek eredményeként kandallókat, főként kandalló betéteket ma már az összes energiahordozó fajtához gyártanak.

 

Kiegészítő fűtési rendszernek célszerű a cserépkályhát választani, abban az estben, ha nem rendszeresen szeretnénk használni a fűtőeszközt, de gyorsan meleget kívánunk teremteni a lakásban.

 

A kiegészítő fűtési eszközök tervezésénél csak abban az esetben tudunk jó döntést hozni, ha megfelelően mérlegeljük, hogy a leendő fűtési eszközeinkkel mit szeretnénk megvalósítani és a lakóknak mire van szüksége.