Megújuló energia

 

A Pannon Zöldház Kft. a megújuló energiafelhasználás családi házas léptékű technológiáinak alkalmazásában úttörő szerepet vállalt hazánkban. Évtizedes tapasztalataink esszenciája az négy inaktív (azaz közműhálózatokhoz egyáltalán nem csatlakozó) épület, melyet nagypaneles technológiával, „teljesen-öko” szemlélettel megvalósítva jegyzünk referenciáink között.

 

Kérjen konzultációs lehetőséget tőlünk, hogy elképzeléseire teljes körű megoldásokat adhassunk! Csatlakozzon Ön is a megújuló energiaforrások felhasználóinak egyre népesebb táborához!

 

 

Napkollektor

 

napkollektorA napenergia közvetlen hasznosítására szolgáló aktív rendszerek legfontosabb eleme a napenergia gyűjtő szerkezet, azaz napkollektor, amely a sugárzást elnyeli és az így keletkezett hőt adja át keringetett fűtőközegnek. A hagyományos háztartásokban éppen ezért melegvíz készítésre, fűtés rásegítésre és uszodafűtésre a napkollektor használata kifejezetten javasolt. A napkollektor kialakítását tekintve lehet sík és vákuum csöves.

 

Egy átlagos 300 m² kollektor felülettel épült és a hozzákapcsolt 3 m³-es tárolóval rendelkező szolár berendezés egy normál lakóháznál 8.500-9.000 kW/h évenkénti fűtőenergia megtakarítást jelenthet. Ami a 24 órás tároló berendezéssel a fűtési energia szükséglet 40-50 %-át lehet megtakarítani.

 

A hagyományos energiahordozók árának további emelkedése miatt a napenergia aktív hasznosításának elterjedése a csekély folyamatos ráfordítás mellett a jelentős beruházási költségek ellenére előtérbe került. A megvalósítás- beruházás költségei alig növekedtek, a folyamatos ráfordítás költségei pedig elenyészők a hagyományos villamos energia, földgáz, táv hő energiák fogyasztói árához. A napkollektor felületnek illeszkednie kell az adott háztartás melegvíz és fűtés igényéhez, ez biztosítja az optimális eredményt és a lehető legnagyobb energiahasznosítást.

 

 

Napelem

 

A napelemekkel villamos energiát állítunk elő és megfelelően méretezett rendszer kiépítése esetén, akár az összes villamos energiafogyasztásunk is fedezhető napelemmel. A gyakorlatban tipikus megoldás, hogy az igények 60-80 %-át fedezik napelemmel.

 

A legtöbb négytagú család tipikus villamos teljesítmény igénye, mintegy 3-5kW közötti. Ez természetesen függ az egyedi igényektől, földrajzi helytől, országtól, évszaktól stb. Ahol nincs elektromos hálózat kiépítve, ott a napenergia használata alapvetően már ma is gazdaságos a hálózati hozzávezetés árával szemben.

 villamoscserep

A hálózatra visszatápláló áramellátó rendszerben a gyűjtött energia teljes mértékben visszatáplálásra kerül a hálózatba. A Fogyasztó a megszokott hálózati feszültséget használja az eszközeihez. A Fogyasztó az áramszolgáltatóval kötött szerződés szerint fizet, illetve kap pénzt a termelt, illetve fogyasztott energia után.

 

A hálózatra kapcsolt interaktív rendszer esetén az aktuális kapacitásigényeket a napelemből termelt energiából fedezi a rendszer mind addig, amíg ez lehetséges. Amennyiben az igény nagyobb, mint a napelem rendszer pillanatnyi teljesítménye, akkor hálózatról vételez energiát. Abban az esetben, ha a termelt energia több, mint a pillanatnyi igény, akkor a felesleges energiát a rendszerbe kapcsolt akkumulátor tárolja.

 

 

Villamos-cserép

 

szelenergiaKönnyűszerkezetes tetőfedő elem és a napelem házasítása pótolhatja cserepeinket. Nem is oly sokára a jövő házai mind villamos-cseréppel lesznek fedve. A ház funkciója is megváltozik, nem csak lakó- és élettér, de egyben villamos-energiatermelő egységgé válik. Egyidejűleg fogyasztunk és termelünk majd az energiát.

 

 

Szélenergia

 

Az autonóm főbb ellátást szélenergiából, napenergiából is, de leginkább ezek együttes felhasználásáéval tudjuk megoldani.

 

A szélgenerátoros-, napelemes hibrid áramellátás alkalmazásának csak a fantázia szab határt. Az energiatudatos, takarékos szemlélet kialakulásához vezető út eszköze is lehet az ilyen típusú áramtermelés. A sziget-üzemben működő rendszerek esetén az átalakított energiát akkumulátorokban tárolhatjuk, azt egy későbbi időpontban igényünk szerint felhasználhatjuk. A szélkerék méretek különböző teljesítmény kategóriákban választhatók, a napelemekből pedig, modulonként kisebb- nagyobb rendszerek építhetők fel.

 

A szélenergia használatának előnye, hogy ingyen áll mindenki rendelkezésére, folyamatosan megújul, környezetkímélő, a szélenergiát elektromossággá alakító berendezések hosszú időn át automatikusan üzemelnek. A szél energiát kitűnően felhasználhatjuk elszigetelt területek villamosítására, családi házak, víkendházak teljes, vagy kiegészítő áram ellátására. Urbánus környezetben a függőleges szélgenerátorokat javasolunk alkalmazni.

 

A szél generátorok élettartama kb. 25-30 év, ez alatt apróbb karbantartási munkák kivételével, csak az akkumulátorokat kell 6-8 évenként kicserélni. 25-30 év után is mindössze az állandó mágneses generátort kell cserélni, ami szintén nem nagy kiadás.

 

hibrid megujulo rendszerEgy 1 KW-os teljesítményű szélgenerátor 6,7 m/S szélsebességnél akár 306 KW/h/hó energia termelésére képes. Hibrid rendszerként a nagyobb családi házak áram ellátására az 1 KW-os szélgenerátor rendszerek alkalmasak.

 

 

Hibrid megújuló energia rendszerek

 

Ha Ön most új családi házat épít, vagy tervez, akkor most van itt az idő és lehetőség, hogy megfontolja, kíván-e olyan megoldásokat alkalmazni, mely költségkímélő energia ellátást biztosít Önnek!

 

Új építésű házak esetében a tervezési, kivitelezési munkákat sokkal könnyebb összehangolni, ezért a járulékos költségek is kevesebbek, mintha ezt utólag kellene megtenni.

 

Ha Ön meglévő családi házban lakik és most jutott arra az elhatározásra, hogy szeretné az energia költségeit jelentősen csökkenteni, gépészeti rendszerét korszerűsíteni, akkor még mindig nem késő. A megújuló energiák alkalmazásával és némi szaktanácsadással ez bármikor megvalósítható, csupán az Ön döntésén múlik minden.

 

Javaslataink a következőek: Fűtés, hűtés, használati-melegvíz és áramellátás hibrid rendszerben egy hőszivattyús és napelemes rendszer kombinációjával olcsó, megbízható, időjárástól független megoldás, ahol a kimeneti kezelt víz akár öntözésre is hasznosítható.

 

A használati-melegvíz és áram előállítás hibrid rendszerben, ahol a HMV készítésére az egyik legalkalmasabb eszköz a napkollektor, amely nyári időszakban akár 80-90 %-ban fedezi az igényeket. Az elektromos áram előállítása napelemes rendszerrel történik.

 

Főleg a nyári időszakban gazdaságos (március-október) megoldás, amelynél az igények megfelelő méretezéssel tökéletesen kielégíthetők. Igazi zöld megoldás e hibrid rendszer felhasználása uszoda melegítésére és vízforgató berendezésének áram ellátására.