Passzívház


Mióta (1991) beigazolódott, hogy a fűtés nélküli lakóházak ötlete megvalósítható, azóta villámgyorsan terjednek Európában. Jelenleg az éves növekedési ráta mindenhol 100% felett mérhető. Az elsöprő fejlődés hátterében az építtetők minimális energiafelhasználásra való törekvése és a környezet iránt érzett felelősségtudatuk áll.

 

Manapság a költséghatékonyság és a fenntarthatóság felettébb kívánatos, éppen ezért megértett és elfogadott vezérelvvé vált:

Azt az energiát, amit nem használunk fel, nem kell megtermelni és a helyszínre szállítani, következésképp az el nem használt energia a legzöldebb energia!passzivhaz1

 

A passzívház sikere annak is tudható, hogy más alternatív energiafelhasználási áttöréssel szemben nem kíván lemondást, kompromisszumokat, sőt! A passzívház a benne élők számára komfortosabb környezetet, kellemesebb életminőséget és egészséges klímát biztosít.

 

A hihetetlen energia-megtakarítás, amely egyidejűleg a komfortérzet növekedésével is jár, csekély többletköltséggel, sőt akár anélkül is megvalósítható, emellett a személyes ízlést sem korlátozza.

 

A passzívház építési költségei csak csekély mértékben haladják meg a hagyományos családi házakét, az energiaárak várható növekedését tekintve pedig mindez elenyésző a villámgyors megtérüléshez képest.

 

A passzívház azért üzemeltethető minimális energiával, mert az épületelemeket összehangolták egymással, így a házból kijutó, tehát veszendőbe menő hőmennyiség minimálisra csökken, emellett a beeső napfény és a háztartásban egyéb módon termelődő hő (műszaki berendezések, hűtőszekrény, mosógép, főzőlap, villanykörte, lakók testmelege, stb.) is maximálisan hasznosul!

 

 

A vastag hőszigetelés – a termoszhoz hasonlóan – a házon belül tartja a megtermelt hőenergiát. A házba speciális szellőző berendezésen keresztül jut friss levegő, amelyben a távozó meleg levegő átadja hőjét a környezetből beszívott friss levegőnek, így csökkentve jelentősen a szelőztetés okozta hő-veszteséget.

 

Forrás: Anton Graf - Passzívházak - Terc-2008.

 

 

passzivhaz2

A Pannon Zöldház® építési rendszerünk házai is a passzívházak építési elvei szerint készültek. Paramétereikben megegyeznek a passzív ház szabványban lefektetett követelményeket, mi azonban nem törekedtünk kizárólagosan a passzív ház minősítés elnyerésére, így épületeink közel-passzívházaknak tekinthetőek!